Gör så här
1. Fyll upp vatten i en kastrull och sätt ner sous vide maskinen (cirkulatorn). Ställ in tempen på 52 grader.
2. Salta och peppra oxfilén runt om. Lägg in köttet i en lagom stor vakuumpåse och lägg i en delad vitlök samt lite färsk timjan.
3. Vakuumförpacka / Förslut påsen med vakuummaskinen så att all luft försvinner ur påsen.
4. Lägg ner påsen i kastrullen när graden uppnått 52 grader. Låt köttet tillagas i sous viden ca 2-2,5 h. (Det är inte petnoga med tiden så länge den inte underskrider denna tid. Innertemperaturen kan inte bli mer än 52 grader eftersom vattnet bara är 52 grader.
5. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en stor form eller bättre med en plåt som potatisen skall rostas på.
6. Hyvla potatisarna tunt med mandolinen och lägg på plåten. Ringla över lite olivolja, salta och peppra. Blanda om lite.
7. Sätt in i ugnen när köttet har ca 30 minuter kvar (dvs efter ca 2 h), och låt rostas gyllene. (Här då och då)
8. Blanda samman rumstempererat smör med hackad persilja och riven vitlök, blanda samman och smaka av med salt.
9. Ta ur köttet ur vakuumpåsen och bryn på runt om i en het stekpanna med smör. Den skall få fin färg runt om, men hastigt i pannan. Låt vila ett par minuter.
10. Skär köttbitarna i 1,5-2 cm tjocka bitar. Ta ut den rostade potatisen och lägg köttet på rad i mitten. 11.Höj ugnen till 220 grader grill.
12. Klicka ut vitlökssmöret ovanpå köttet och sätt in i ugnen ca 5 min tills smöret smält. (Man vill inte att köttet tillagas mycket mer, så sätt köttbitarna tätt snett mot varandra.)
13 Ta ut och servera direkt till en härlig babyspenatsallad eller annan god sallad.
(Jag gör ofta en skål med bara babyspenat som jag pressar 1/2 citron över och sedan river jag en massa parmesan över och toppar med lite flingsalt, thats it. Och Så gott ?
Tips om man inte har en Sous vide
Har man ingen sous vide så bryner man på köttbiten först runt om i smör, vitlök och färsk timjan i en stekpanna. Sätt in i ugnen på 100-120 grader med en termometer i, och låt gå till en innertemperatur når 51-52 grader.
När köttet har ungefär 20 grader kvar kan man sätta in plåten med hyvlad potatis under. När köttet sedan når sin temperatur tar du ut det, låt det vila och höj graden på ugnen så att potatisen verkligen får rostas sista tiden. 220 grader är toppen. (Grill om det behövs)
Därefter gör man precis som jag förklarat ovan ↑.
Har man två ugnar så gör man allt bara i separata ugnar.
Det är otroligt smidigt med en sousvide och köttet blir magiskt. Enkelt att förbereda och det blir alltid topp-resultat.
Vanligtvis gör jag gravlaxsås med bara olja som bas, men denna gång hade jag även i lite majonäs. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en fin stråle i matberedaren eller vispa med en elvisp
På midsommar och nyårsafton är den stående vickningen i min familj min mosters Kräftströmming. Det finns ingen i hela världen som kan göra en lika god kräftströmming som min moster och man bara längtar efter att klockan ska närma sig småtimmarna så man får äta den tillsammans med gott knäckebröd
Knäck 1 ägg i en bunke och tillsätt ½ msk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 1 pressad vitlöksklyfta och 2 krm salt och vispa. Tillsätt 1½ dl neutral olja droppvis och vispa hela tiden tills den tjocknar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.