Fetaostgratinerad lax med puré på jordärtskocka, pistagecrunch och sötpotatischips
Betygsätt receptet!
Ditt betyg
Snittbetyg 00 röster
Ingredienser
(2 portioner)
2 laxfiléer
à 125 gram
30 g
fetaost
Salt & peppar
500 g
jordärtskockor
25 g
smör
2 msk
crème fraiche
Salt & peppar
Några tunnt hyvlade skivor jordärtkocka
Några tunnt hyvlade skivor sötpotatis
2 dl
rapsolja
15
pistagenötter
2 msk
kokosflingor
1 tsk
kokosolja
Beskrivning
1.
Sätt ugnen på 190 grader. Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Salta och peppra runt om. Smula fetaosten och fördela den på laxfiléerna. Baka i ugn i cirka 15-20 minuter.
2.
Skala jordärtskockorna och låt koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt smöt och crème fraiche. Mixa till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.
3.
Hetta upp rapsolja till 180 grader i en liten kastrull. Lägg ner de hyvlade jordärtskockorna och sötpotatisen, några i taget, och fritera tills gyllene. Ta upp med hålslev och lägg att rinna av på hushållspapper. Salta.
4.
Mixa pisagenötter, kokos och kokosolja till ett crunch.
5.
Lägg upp purén på en tallrik. Lägg på laxen och placera ut rotfruktschipsen. Toppa med pistagecrunch och dekorera eventuellt med gräslök.
Smula fetaosten och fördela den pålaxfiléerna. Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Jag tror det mest beror på att jag var på Malmö Saluhall igår, och där köpte med mig två fantastiskt fina djupa tallrikar, som jag såklart direkt ville inviga
Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna, och stek två laxbitar i taget påmedelvärme. Det berodde med största säkerhet på att jag tog mig besväret att dubbelpanera laxen
Den här veckan blev det dock en fiskgratäng medlaxoch räkor och det blev himla gott. Blanda maizena (eller vanligt vetemjöl) med lite av grädden så den löser sig och häll sedan på resten av grädden
Serverade fisken med vitvinsås, räkor, sparris och potatismos gjord på mandelpotatis. Det är dagar som kommer att fyllas med arbete, stress, sorg och förhoppningsvis med skratt och mycket glädje
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.